Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Wednesday, October 31, 2012

Best revenge to your EX-BOYFRIEND!

It hurts when people walk into your life and make you happy and then walk out and leave you hurting.

Broke up with someone that you love is really hurt. You crying like a fool and can't forget anything about him. Girls, wake up!!! He don't even worth to be yours. Right now he probably laughing and happiest but you are crying, see its doesn't fair.  Please don't cry like a fool over love, over he who left. 
The most important thing is to enjoy your life
—to be happy—it's all that matters.

We girls are so beautiful, if he doesn't love you, remember there are other guys who wait and love you more. There are guys who is willing to spent his entire life with you just time is the matter. Keep your head high and proud with yourself. Here's the way to hurt your ex-bf: Show him that you are more happier without him. Living well and being happy can make your ex more miserable than putting sugar in their gas tank.Make yourself  a way more prettier. Date hotter guy than him. If he run into you, give him a dazzling smile. Do things the internet way, SPAM HIM INTO SUBMISSION! Slashing his tires, or keying his car, it'll tick off just enough to let you know how hurt he hurt you. Are you willing to do this? If not, don't wasting your energy. Just ignore him and carry on like nothing happened. 

Lastly, forgive your ex. Forgiveness is an act that takes place in your heart moving you towards freedom and away from pain, anger, jealousy, and other emotions that you’ve carried for a while. But if you were hurt a lot, forgiveness might take many long years.

Its just my opinion. What about yours?

Good luck Girls. Live your life fully ^V^!!

Thursday, October 18, 2012

Siapa wali ku?

       
 "Kisahnya camni, masa cuti semester aq balik la becuti kat umah akak aq kat perak. 1 malam tu kami crita2 la sal kawin2 ni..kakak tu ckp "ko tu wilma, law camna pun bapa kandung mu juga mesti jadi wali. na ndak boleh ko dapat kawin law bukan bapa wali mu nanti" aq senyum jak la..abg ipar aq plak join sekali crita sal ni.. dia ckp kat aq nada serius
lagi tu " law bapa xmaw, aq pn ble jadi wali mu" and i was like iyaka boleh??( curiga) dy ckp la boleh n kakak ckp bda yg sama smbil tambah la jugak, dy ckp abg sulung pn boleh. n wali hakim knoknya boleh pakai bila xda family contohnya yatim piatu or jauh. Aq iyakan jak la ckp drg.."
Na nampak tak situasi tu?? normally org kita bila FIKIR bapa xnak jadi wali, abg sulung ganti, then abg2 xnak, abg ipar ble ganti then wali hakim law lgsung xda family.. byk kekeliruan disitu tentang wali.. aq kat sini nak jelaskan dengan sejelas-jelasnya sapa wali kepada seorang perempuan ketika nak kawin nanti. 

Sebelum itu mari kita berkenalan dengan wali dulu. Apa dan Siapa wali tu?

Wali dari segi bahasa bermaksud kesanggupan bertindak, mengurus atau kekuasaan menta

Wali merupakan aspek penting dalam sebuah perkahwinankerana ianya menentukan sah atau tidak sesuatu akad nikah yang dijalankan. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:

                             "tidak sah nikah kecuali dengan wali"
                                                                                         (Hadis riwayat Abu Daud)

Wali -----> LELAKI daripada kalangan nasab yang mempunyai hak ke atas keseluruhan dan penjagaan kepada perempuan. Perlu memenuhi syarat-syarat tertentu, jika gagal penuhi syarat maka ia akan bertukar wali.

Syarat Wali

  1. Islam, semua jelas akan hal ini yang mana seseorang yang menjadi wali kepada seorang perempuan itu perlu seorang yang beragaman Islam.
  2. Lelaki, hendaklah lelaki dan bukannya perempuan.
  3. Baligh, cukup umur yang mana kanak-kanak tidak boleh menjadi wali walaupun nasabnya hanya ada seorang kanak-kanak namun kanak-kanak tersebut tetap tidak boleh menjadi walinya.
  4. Mukallaf, seseorang yang boleh dipertanggungjawabkan
  5. Merdeka, bukan hamba
  6. Adil, meletakkan sesuatu pada tempatnya. (solat, puasa, dan tahu akan hal-hal agama)
  7. Tidak dalam ihram Haji atau Umrah
  8. Tidak dipaksa
*jika salah satu syarat diatas tidak dipenuhi maka seseorang itu tidak boleh menjadi wali dan perpindah kuasa wali tersebut kepada wali aqrab yang lebih dekat dan memenuhi syarat. 

Wali terbahagi kepada dua iaitu wali Nasab dan wali Hakim

Wali Nasab pula terbahagi kepada dua jenis iaitu wali Mujbir dan wali bukan Mujbir

Wali Mujbir adalah Bapa dan datuk sahaja yang mana mereka ini mempunyai hak penjagaan keatas seseorang perempuan itu. Mereka berhak untuk menghalang atau menentukan dengan sapa anak perempuan itu dinikahkan. "So bila Bapa or datuk tak setuju dengan pernikahan anak or cucu perempuan mereka, mka boleh jer mereka tolak atau menghalang pernikahan tersebut". Si anak kalau nak kahwin juga bolehlah kahwin lari tapi berkat itu lain ceritanya.. Takpun sila rujuk bahagian perpindahan wali nasab kepada wali hakim dibawah (no. 6)...Jangan risau masih boleh kahwin menggunakan wali hakim.

Wali bukan Mujbir pula terdiri daripada Selain daripada bapa dan datuk dalam nasab seperti
  1. adik beradik lelaki seibu sebapa
  2. adik beradik lelaki sebapa
  3. anak lelaki adik beradik lelaki seibu sebapa
  4. anak lelaki adik beradik lelaki sebapa
  5. bapa saudara sebelah bapa seibu sebapa
  6. bapa saudara sebelah bapa sebapa
  7. anak lelaki bapa saudara seibu sebapa
  8. anak lelaki bapa saudara sebapa
  9. datuk saudara sebelah seibu sebapa
  10. datuk saudara sebelah bapa sebapa.
*mengelirukan* ha baca satu-satu n imaginasikan jurai nasab tu...hehehehe

Keutamaan jadi wali terbahagi kepada dua iaitu kepada nasab yang aqrad (paling dekat) dan nasab ab'ad (lebih jauh) urutannya bermula dari bapa, datuk dan kemudiannya kepada 1 hingga 10 (diatas, wali mujbir)

Kuasa Wali boleh berpindah dari nasab aqrab kepada wali dari nasab ab'ad atas sebab-sebab tertentu.

Jika wali Aqrab:
  1. Bukan islam
  2. Fasiq/ tidak adil (xsolat, xpuasa, xtaw hukum2 agama dll)
  3. Gila
  4. Kanak-kanak
  5. Bisu
  6. Bodoh (keupayaan otak yg lemah, sydrome down dll)
  7. Hamba abdi
Kuasa Wali boleh berpindah daripada wali nasab kepada wali Hakim:
  1. Tiada wali (yatim piatu)
  2. Wali aqrab tidak sempurna+tiada wali
  3. Wali aqrab jauh (diluar dua marhala) * ni yg ada kes kawin lari ke siam...^V^!
  4. Wali aqrab dalam ihram haji atau umrah
  5. Wali aqrab dalam penjara+terhalang untuk keluar menikahkan
  6. Wali aqrab sembunyi (tidak mahu menikahkan)
  7. Wali aqrab hilang (tidak terkesan kedudukannya)
Syarat menggunakan wali Mujbir:
  1. Tiada permusuhan antara anak gadis dengan wali
  2. Tiada permusuhan antara anak gadis dengan bakal suami
  3. Bakal suami sekufu
  4. mahar dibayar dengan wali tempatan
  5. Bakal suami senang digauli
* Abang sulung tidak semestinya jadi wali jika sudah tiada bapa atau datuk yang menjadi jadi wali. Adik beradik lelaki lain yang lebih mahir dalam hal-hal hukum hakan agama adalah lebih baik menjadi wali kepada perempuan tersebut. Paling penting, mesti penuhi syarat untuk menjadi wali.





Friday, October 05, 2012

Ways to survive after BREAKUP!

Entry kali ni sgt menarik.. jom baca,
A Broken Heart Is Like A Broken Mirror…
Its Better To Leave It Broken Then To Get Hurt Trying To Fix It
 Berapa orang yang pernah jatuh cinta, bercinta, putus cinta dan sewaktu dengannya? Mesti ramaikan tapi berapa orang yang bercinta dan berakhir dengan perkahwinan? Ramaikah? Dalam hidup seseorang mesti ada yang perna bercinta dan putus beberapa kali. So, disini aku akan share sikit cara nak menghadapi putus cinta or dalam erti kata yang lain cara hidup selepas putus cinta.. Ada sebab kenapa aku guna perkataan "hidup" disitu. Bukan semua orang dapat menghadapi putus cinta, there are some of them yang trauma and sedih berpanjangan.

Tips to survive after breakup:
1. Crying. Ini la hakikatnya..menangis la sepuas-puasnya...tapi jangan la plak sampai berhari n hilang selera makan.. Menangis disini bertujuan untuk melegakan perasaan anda yang sedih. Trust me, the more u hold yours tears, the more you hurt your heart. Perna alami tak rasa sebak kat dada yang teramat sangat? Lepaskan saja apa yang membebankan dihati anda..Just crying for 5 minits and wash your face. Anda akan rasa segar.

2. Jangan biarkan diri anda sendirian, banyakan masa bersama rakan. Pergi tengok wayang, shopping, berekreasi or pergi saja berkaraoke. Mesti puas hati punya...Masa bersama teman-teman la ni tumpuan anda teralih daripada terus memikir perpisahan.

3. Kalau lah rakan-rakan anda sibuk dan tak dapat menemani anda, please keep yourself busy. Siapkan asignment kat library ka, takpun kemas jak rumah or bilik anda.

4. Buang semua item yang boleh membuat anda teringat kat dia. Gambar, hadiah, number phone dia juga buang saja. Fb dia block jak. Paling baik kalau semua yang berkaitan dengan dirinya disingkirkan. At least xda la sedih2 nak ingat2 kat dia.

5. Elakkan diri anda daripada pergi tempat-tempat yang slalu kamu kunjungi masa bersama dulu. Da lama sikit then pergilah ke tempat tu. Pastikan time tu anda betul2 da trima kenyataan anda da breakup dengan dia.

6. Layan sad song after breakup. Lepas-lepas jak da breakup, layan la lagu-lagu sad dulu then layan plak lagu-lagu yang memotivasikan anda baru dapat ketenangan sikit. Disini aq bagi sikit list sad n motivation songs.

  • Someone like you by Adele
  • Since u been gone by Kelly Clarkson
  • Bukan permainan by Gita Gutana
  • Sudah cukup sudah by Nirwana band
  • Kisah Hati by Alya
  • Hi hi Bye bye by Ezlyn
  • Ku adaMu by Najwa Latif 
  • Irreplaceable by Beyonce
7. Move on, accept the reality. Terima kenyataan paling penting dont blame yourself. You deserve someone better than him/she. Find someone else as soon as possible..hahahaha bolehlah lupa si dia dengan cepat kan sebab da ada pengganti.

8. Jangan lupa berdoa pada Tuhan..yang muslim jangan lupa solat..solat boleh buat diri kita rasa tenang. Minta kat Allah dkuatkan keimanan dan kesabaran. Sebab sesetengah org yang putus cinta ni n sedih sangat-sangat sanggup guna taktik yang tak halal semata-mata nak kekasih dia semula. ermmm paham2 la..

Pernah dengar tak ayat ni "Never regret something that made you smile" itu tipu. If you would known that things would ended the way they did, you would have never smile. For peoples who read this, hunnie, lets not be sad about what happened, who we lost, or how things ended. Things happen for a reason, Allah always plan the best for you, maybe he/she not the one for you. Allah know better than us. But i promise you, there is something always around the corner. Live your life fully. Peace be upon you. 
With loves from me ^v^  for people who read this.