Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Friday, October 05, 2012

Ways to survive after BREAKUP!

Entry kali ni sgt menarik.. jom baca,
A Broken Heart Is Like A Broken Mirror…
Its Better To Leave It Broken Then To Get Hurt Trying To Fix It
 Berapa orang yang pernah jatuh cinta, bercinta, putus cinta dan sewaktu dengannya? Mesti ramaikan tapi berapa orang yang bercinta dan berakhir dengan perkahwinan? Ramaikah? Dalam hidup seseorang mesti ada yang perna bercinta dan putus beberapa kali. So, disini aku akan share sikit cara nak menghadapi putus cinta or dalam erti kata yang lain cara hidup selepas putus cinta.. Ada sebab kenapa aku guna perkataan "hidup" disitu. Bukan semua orang dapat menghadapi putus cinta, there are some of them yang trauma and sedih berpanjangan.

Tips to survive after breakup:
1. Crying. Ini la hakikatnya..menangis la sepuas-puasnya...tapi jangan la plak sampai berhari n hilang selera makan.. Menangis disini bertujuan untuk melegakan perasaan anda yang sedih. Trust me, the more u hold yours tears, the more you hurt your heart. Perna alami tak rasa sebak kat dada yang teramat sangat? Lepaskan saja apa yang membebankan dihati anda..Just crying for 5 minits and wash your face. Anda akan rasa segar.

2. Jangan biarkan diri anda sendirian, banyakan masa bersama rakan. Pergi tengok wayang, shopping, berekreasi or pergi saja berkaraoke. Mesti puas hati punya...Masa bersama teman-teman la ni tumpuan anda teralih daripada terus memikir perpisahan.

3. Kalau lah rakan-rakan anda sibuk dan tak dapat menemani anda, please keep yourself busy. Siapkan asignment kat library ka, takpun kemas jak rumah or bilik anda.

4. Buang semua item yang boleh membuat anda teringat kat dia. Gambar, hadiah, number phone dia juga buang saja. Fb dia block jak. Paling baik kalau semua yang berkaitan dengan dirinya disingkirkan. At least xda la sedih2 nak ingat2 kat dia.

5. Elakkan diri anda daripada pergi tempat-tempat yang slalu kamu kunjungi masa bersama dulu. Da lama sikit then pergilah ke tempat tu. Pastikan time tu anda betul2 da trima kenyataan anda da breakup dengan dia.

6. Layan sad song after breakup. Lepas-lepas jak da breakup, layan la lagu-lagu sad dulu then layan plak lagu-lagu yang memotivasikan anda baru dapat ketenangan sikit. Disini aq bagi sikit list sad n motivation songs.

  • Someone like you by Adele
  • Since u been gone by Kelly Clarkson
  • Bukan permainan by Gita Gutana
  • Sudah cukup sudah by Nirwana band
  • Kisah Hati by Alya
  • Hi hi Bye bye by Ezlyn
  • Ku adaMu by Najwa Latif 
  • Irreplaceable by Beyonce
7. Move on, accept the reality. Terima kenyataan paling penting dont blame yourself. You deserve someone better than him/she. Find someone else as soon as possible..hahahaha bolehlah lupa si dia dengan cepat kan sebab da ada pengganti.

8. Jangan lupa berdoa pada Tuhan..yang muslim jangan lupa solat..solat boleh buat diri kita rasa tenang. Minta kat Allah dkuatkan keimanan dan kesabaran. Sebab sesetengah org yang putus cinta ni n sedih sangat-sangat sanggup guna taktik yang tak halal semata-mata nak kekasih dia semula. ermmm paham2 la..

Pernah dengar tak ayat ni "Never regret something that made you smile" itu tipu. If you would known that things would ended the way they did, you would have never smile. For peoples who read this, hunnie, lets not be sad about what happened, who we lost, or how things ended. Things happen for a reason, Allah always plan the best for you, maybe he/she not the one for you. Allah know better than us. But i promise you, there is something always around the corner. Live your life fully. Peace be upon you. 
With loves from me ^v^  for people who read this.








3 comments: