Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Sunday, November 18, 2012

Luahan si anak angkat

Assalamualaikum,

Hi guys, entry ni true story and its happen to myself. I'm not sure about other yang jadi adopt daughter or son but to me its kinda big dilemma to myself. Rasanya semua orang pun tahu apa anak angkat tu kan, if ada tak tahu na tanya saja dengan sapa-sapa yang ada kat situ.hehehehehe..xpn tya abg google..huhuhu^^!

Back to my story as adopt daughter, actually I've been adopt since i was baby. Sejak kecil lagi arwah nenek selalu bagitau yang aku ni anak angkat, arwah siap gtaw gie sapa family aku yang sebenar.. tak jauh pun, mak kandung aku tu adik beradik dengan mak aku. So kiranya stastus aq sebenarnya hanyalah anak buah kepada mak aq but memandangkan dipelihara sejak baby, aku da biasa gelar mak n papang, kakak n abg dengan family angkat aku. Aku anak bongsu dalam family ni mcm biasa anak bongsu mesti manja kan. and yes dalam family angkat ni aku memang manja, biasanya apa aku nak, aku mesti dapat. Parents aku sayang sgt kat aku mcm anak sendiri. Sometimes aku terfikir jugalah kakak n abg aku ni tak jeles ka? 
Budak nakal
kan..kan..kan.. But drg tak jeles taw malah drg lagi yang manjakan aku. Parents aku crita masa aku baby, satu gigitan nyamuk pun xboleh hinggap kat aku. betapa besarnya kasih syg mereka kat aku. Maklum la drg da xda adik, semua da besar2. 


Aku selalu la juga jumpa parents kandung aku cuma skrg da tak la selalu sebab aku da study jauh2. 

Masa kecik dulu bapa kandung aku tu asal nampak aku trus tangkap aku and kiss aq. "eeuuiii"<-----nilah reaksi aq kdg2 smpai menangis tapi org kampung tgok, mereka gelak kat aq n ckp "tu bapa ko la" tapi aku budak lagi masa tu, apa lagi asal nampak Beliau trus lari lintang pukang. Dalam aku umo 5 thun Semua dok ckp yg aku ni anak dbuanglah, anak dipungutlah di tong sampah, aku djumpalah d jambatan...n mcm2 lagi..benda-benda cam ni lawpun aq masa kecik tapi aq smpai skrg masih tak ble lupa. Aku selalu juga main ngan adik beradik kandung aku tu, kan drg tu ramai so banyak kawan. Dalam family kandg tu aq anak ke 6, ada adik 4 n 2 akak n 3 abg. Ramaikan, sebab tu la dulu aku selalu curi2 dtg rumah laut(rumah family kandung aq) main kat sana. Kat rumah darat (rumah family angkat) cuma aq seorg jak budak bosan.. Kakak Ana (kakak 1st dlm family angkat) selalu marah aku sebab dy ckp nanti jatuh kat jambatan la, swuh kita tido siang la, panaslah n blalalala..Aku nakal sgt n sampai satu tahap akak aq tak tahan dy terckp "balik la mak mu sana, jgn balik2 lagi" org da panas msti ckp bukan2. Aku apa lagi merajuk lah..tapi akak aku ni sekali tu jak kot tercakap camtu...ermm dialah yg paling jaga aku dri kecik smpai besar camni..apa jak aq minta kat dia, nak apa la, beli apalah, dia mesti usaha bagi aq.Dia tak pernah berkira ngan aku..asala ada duit, dia akan bagi apa jak..sama la mcm kakak aku yg kedua(kak imang) n ketiga (kak faezah)..law abg sulong (abg san) jangan ckplah..taw bagi harapan jak tapi jarg yg dy tunaikan..

Papang (bapa angkat) aku pula syg sgt kat aku, masa kecik aku slalu jauh dri dia sebab dia keja jauh, tapi bila dia balik umah rasa mcm heaven..Pegi skola, Beliau sediakan air panas tuk mandi, bekfast n sterika baju aku..sampailah aq form 6..but baju aq iron sndiri da..tiap kali balik skola, mesti da ada makanan kat meja..tapi masakan papang kadang tak sedap trus aq wat alasan kenyg lah apala...tpi dy pandai masak makanan kegemaran aku..minta jak nak makan apa, sok lusa dy twun pekan beli barg n adalah sudah tu dy masak makanan kegemaran ku..aq suka papang aq masak bubur ayam, sup n kacg hijau.Aku luang banyak masa dengan papang aku kat rumah, cerita mcm2 kat dia n Beliau selalu nasihat sal kehidupan. Papng aku ni antara org yang pentingkan pendidiakan. Sebab tu la aku law aku ponteng, mesti dia marah. My mom pula ermm bz ngan jualannya...masa mula masuk U, hari2 oo kena kol.. they are too protective..but now da besa aq jauh..ok da.. 

Aku happy tapi aku juga dalam dilemma
Yes aq memang happy but aku dari dulu sampai dalam dilema. walaupn aku taw sapa family kandung aq but bukan mudah bagi ku untuk mengelar mereka mak n bapa.. aku bingung nak gelar mereka apa..waktu kecik dulu boleh la panggil "makcik" "pakscik" tapi now da kekok bab da taw hal sebenar...tiap kali jumpa mereka, aku sometimes hanya say "hi" "smile" "salam" n bla.. tak banyak yang aku dapat wat..aku tak taw how i supposed to treat them...Sejak kecik aq jauh dri kehidupan mereka..maksud aq yala lain rumah, jarang communicate, so mcm na la maw show kat drg yg aku ni sedar mereka tu family aku. memanglah dulu masa aku tak matang aku ada juga rasa xsuka kat drg sebab tak pedulikan aku, aku sakit ka, apakah..but now, aku da paham n cuba dekatkan diri dengan drg. Aku pena curi2 tido rumah laut..makan kat sana just to make myself close to them specially my parents..tapi sampai skrg perkataan "mak" n "bapa" tu sukar untuk aq katakan. Aku risau, takut nanti family yg jaga n syg aq selama ni kecik hati kat aku n aggap aku lupakan drg.. Aku tak tawlah mcm na maw bahagikan kasih syg ku tuk dua family ni.. 

Aku mahu berbakti kepada parents kandung aq juga dan bahagiakan parents yg jga aq selama ni..."syurga kat bawah telapak kaki ibu" aku takut jadi anak durhaka but aq tak taw mcm na..aq da usaha nak rapatkan diri kat drg. sometimes aq rasa jauh sngat dri ini dri dorang n susah nak rapat..tambah2 lagi aku ni bukan jenis yg pandai muka2 n bodek2 org supaya suka kat aku.. Kadang duduk ngan parents kadung, mereka tanya sepatah aq jawab sepatah, maw communicate pun susah.. ntahlah mcm na..umur aq da 21 but aq masih tak berjaya nak ckp "mak" "bapa" kat drg..berat sgt mulut ni....rasa nak tampar jak..Aku makin dilemma lagi bila family yg syg aq selama ni slalu ingatkan aq jgn lupakan org yg da jaga aku sejak baby. Aku tak tawlah nak ckp apa, aku nak luang masa kat family kandung, family yg satu lagi merajuk pula..arghh tension..sebab tu la aq sampai sekrg masih xdpt nak ckp "aq syg mak n bapa n adik beradik yg lain" kat family kandung aku..lagi pula hati aku ni hampir sepenuhnya syg kat family yg satu lagi..apa tak nya..merekalah yg manjakan, syg, jaga aq sejak baby, bagi aq pendidikan sempurna smapi ke menara gading ni n mcm2 lagi. Aku taw aq bertuah dapat family yg syg giler kat aq tapi aku kadang-kadang rasa tersekat antara dua family ni..Family angkat aq ni terlalu sygkan aq smpai takut kehilangan aq, takut aq berpaling arah ke family kandung and lupakan mereka but they are also my family lawpun aq kurang kasih syg dri mereka sejak kecik but who's know mungkin dorang pn syg kat aq cuma keadaan yg tak mengizinkan..


Aku cuma mampu mendoakan kebahagia ibu bapa ku.. Insyaallah aku akan cuba lagi untuk meluahkan yang aku juga syg akan mereka. Ya Allah, semago lidahku mudah untuk meluahkannya, semoga family aku paham keadaan ku. semoga merka memberi aku ruang untuk berbakti kepada ibu bapa ku.. Ya Allah, semoga terbuka pintu hati mereka memahami apa yang aku kehendaki.

12 comments:

  1. bertuahlah wilma dapat dua pasang parents yg sygkan wilma, tak perlu utk berasa serba salah atau dilema..boleh jer secara terbuka n berterus terang dgn mereka2 utk memanggil mak atau ayah kpd klarga kandung...mereka pun tahu wilma dah ckup matang utk menerima hakikat sebenar..Yg pling penting pandai2 la jaga hati2 mereka ini sama rata..selagi wilma jadi anak yg baik dan mghormati mereka, dah tentu semuanya berjalan lancar..doakan selalu kebahgiaan mereka..aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya wilma bersyukur dapat family yg syg kat wilma...wilma perna try ckp kat mak angkat sal ni tapi mak diamkan diri..ntah la..wilma da xbrani nak ckp sal ni kat mak...wilma cuma berdoa berharap moga2 nanti mereka akan paham wilma..

      Delete
    2. wilma, kalau wilma nda kisah.. mau tau.. curious sangat.. kenapa wilma dijadikan anak angkat ah? huhu

      Delete
  2. kesian kat wilma , semoga wilma sentiasa tabah ,eh , insyallah :)

    ReplyDelete
  3. Hello dear,
    Maybe you would like to follow each others blogs with blogger and bloglovin?

    http://www.facebook.com/pages/wolffashion/369430966451649

    Have a nice day,
    gV

    ReplyDelete
  4. mungkin Wilma boleh mulakan dengan langkah kecil,,,ya secara bergilir-gilir mungkin?
    cth, bila cuti, balik rumah, singgah rumah femily kndung dulu, sebab tak terlalu rapat kan, jadi bile balik rumah femily angkt, tak de la nak kecik hati, baru balik dah nak pergi rumah lg satu :)

    mungkin juga boleh dibhagikan dgn cara mkn tgh hari, mkn malm, bersiar-siar/beraktviti secra bergilir,,,masa cuti yg ada digunakan sepenuhnya dgn kedua-dua femily :)

    cadangan saje :),, langkah yg kecil jika berterusan, insyaAllah, kedua-dua femily akan faham bila nampak kesungguhan Wilma menjaga hubungan..

    Wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..wilma skrg wat juga gtu..mcm skrg ni law cuti wilma tak balik sabah, wilma singgah n stay kat umah family kndg yg ada kat semenanjung ni..but ni pun senyap2..wilma takut mak wilma kecik hati napa wilma tak balik sabah n stay kat sana..sebab mak wilma selalu desak wilma balik sabah tiap kali cuti..

      ReplyDelete

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. omg.. nice story dear:-):-) bertuahnya diri . Di lema dlm hidup tu. penting untuk ajar awak dlm bertindak:-):-):-) dlm hidup semua orang perlukan keberkatan.. so. gunakan lh msa ne sebaik mungkin untuk bhgiakan mereka selagi sempt:-):-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. halam ilu..jadi apa lagi..blanja la pecel..hahahha hiyakansang kita lu..

      Delete
  7. a...saja mau tmbhkan komen... :) ;)
    "ibu kandung kita cuma ada 1 sahaja didalam dunia ini, walau apa jua panggilan, mama, ibu, mak, mommy, bonda, apa jua... sama ada sayang atau tidak sayangkan kita, ambil peduli atau tidak pedulikan kita, kita kena sayang mereka selalu, tanpa kesudian mereka bersusah payah melahirkan kita sudah tentu hari ini kita tidak merasa melihat dunia dan kita masih menjadi sesuatu kejadian yang belum disempurnakan.. hargai ibu, jika sudah tiada nanti, pasti sunyi sebab peluang berjumpa bersentuhan tangan berpelukkan xkan ada lagi "

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu aq..huhuhuhuhu tak sgka pandai juak ko kuar ayat2 camni..

      Delete