Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Sunday, December 23, 2012

ELite memori zaman kanak-kanakku.

Sedih la plak bila buat entry ni...huhuhuhu korang seriously I rindu boyband and girlband dulu-dulu..ntah korang tau ka tidak..kenal tak ELITE dan KRU?? KRU comfirm2 korang kenal sebab sampai sekarang masih hot malah sukses beb..Tapi Elite korang taw? Walaupun waktu tu I masih kecil but minat kot kat mereka ni sebab akak aku wah bukan main lagi selalu nyanyi lagu mereka macam "Tamparan Wanita" "Manisnya Senyumanmu" d byk lagi...kalah kpop beb.jangan-jangan wonder girls tiru feminin, elite, restu..heheheh hard die fan kpop jangan marah sebab I pun suka kpop.. nak tengok tak video? cuba cari kat youtube..heheheh *rindu Elite^^!
#sambil dgr lagu mereka taip entry ni#
eh ada lagi..ingat tak 4U2C yang nyanyi Fiona tu..kekekeke
Restu plak korang taw?? Feminin mesti tak taw juga ni..
Nak time machine jadi budak2 plak sambil nyanyi lagu dulu2..

Paling suka lagu "oh la la la", "Gerenti Beres", "terhangat di pasaran" dll..

oh jejaka Fiona 
Guys jom support VIP n MAX247 plak* hehehehe


Assalamualaikum^^!





Friday, December 21, 2012

Cari sponsor?

Hi guys,

End year ni memang banyak giler yang buat segment kan..G.A, up followers, up traffic and blablablalala..Tak lupa juga ada yang sibuk cari sponsor..hah baca tak title kat atas tu?
Saya dengan besar hati nak bagi tajaan kat korang yang nak buat segment ni tapi bukan bagi free, kena ada usaha nak dapat sponsor la kan..korang nak tak sponsorship untuk segment korang tahun depan? kalau nak baca syarat kat bawah ni, kalau tak nak its okay^^!

* Warganegara Malaysia dan Blogger

Step by step:

  1. Follow blog ni
  2. Like fanpage kat tepi tu
  3. Follow twitter Wilma Shana
  4. Buat proposal dengan entry bertajuk "Nama segment, sponsor by W&S"<-- taklah susah mana pun...cuma perlu buat entry tentang segment yang korang bakal lancarkan n pastikan ada banner segment korang k, target bilangan peserta, Tarikh buka & tamat... highlight kuning tu terpulang kat korang nak namakan segment korang apa pun.
  5. Drop link entry korang kat comment bawah ni. hanya inbox ke fanpage saya
*Barangan dan hadiah tajaan bergantung kepada saya nak bagi apa and berapa k. Semua ni tengok pada kesesuaian yang ada pada segment anda. 
*Hanya segment-segment yang terpilih akan ditaja.
*Penghantaran proposal limit seorang satu.
*Tarikh tamat penghantaran proposal 25/1/2012.
*If segment anda terpilih, korang bebas nak dapatkan sponsor lain..tak terikat k. Saya bukan nak sponsor 100% segment anda, macam saya tulis kat atas, bergantung pada saya nak bagi apa dan berapa sebagai penaja.
*Segment anda hot and chill, saya bagi banyak sikit tajaan.
*Saya amat berbesar hati menaja blogger yang 1st time buat segment g.a, up followers n blalalalala.....^^!

Anyeong and Assalamualaikum^^!





Wednesday, December 19, 2012

Never too late


Tetiba kan tajuk entry "never too late" hahah motif sangat.

Hi guys, how's life babe?

               I'm so sorry lama tak blogwalking, blogjoging, blogflying, blogmerangka and blablablala..hahah mengarut la plak kan.. hanya sempat visited beberapa orang jak....ermm 2 minggu lagi exam da, so I'm a bit busy with my studying..huhuhhu really? studying? ok its true, I'm studying. Chau dulu..wish me luck "EXAM" ^^! and hey done follow back you guys yang baru follow me.. Thanks ya^.<!

*with lots of love

Peace yo and Assalamualaikum.

Friday, December 14, 2012

Between love and family? When family didn't bless your relationship.


Relationship that did not get bless from parents truly the tough thing. Its ruin your relationship and you only have two choice either to stay or move on? Usually parents didn't bless your relationship with someone often because of different standards of living, education, appearance and so on.

When the family began to show their displeasure against your lover, they willing do anything to ruin your relationship and even small issue between you and your partner developed into a big issue. They willing to marry you with other person that they more like to be their son/daughter in law. This situation certainly bring adverse impacts on your love world.

More Ironically, when both side didn't agree with your relationship and trying harder to separate you and your partner. For them it seem like love simply doesn't  sufficient for couple to move to the next stage- marriage. In this moment, moral support from your friends very important if you want your relationship to be everlasting.

This situation could actually happen to anyone, and often it happen because of different education standard, wealth, culture and religion. Its can be one side that didn't agree with your relationship and it tough when both side didn't agree. People used to tell that parents choice is the best for their children but in this cases sometimes we wish our parents be more understanding.

The decision made by you and your partner. Especially if you're daring plan to continue the relationship. Do not be desperate or burdensome partner by putting it in between two options. You have to support each other. Do tell your partner that you proud with him/her because still with you fighting for your love. Give your partner positive words.

The best way is to resolve the problem as quickly as possible. If you already decided to get married, it's time your families need to know more about their candidates in-law. But for a families who are concerned about the position, its difficult to ask them to accept you as you are yourself.

What to do ya? I guess you have to hide your childish attitude. Show your parents that you are mature enough to make decision about your life if you are 21 and above.

Explain to family wisely about your partner good side. Let your family know that you have someone in your heart and ask them to accept your partner because there are no perfect person in this world. Persuade your family and same goes to your partner. So, let them know who you really far. In this case, your patience is very demanded.

If you and your lover have much courage and confidence, looking for people who sympathize with you and is known by his family. With help from this person probably could help melt your his family hearts. As young people, you are free to love each other, enjoy the beauty of the flowers of love and do not give up the thought that is not really. But when it is determined to get married then make sure you both have the consent of both the families, because marriage that is not blessed family often hit by unexpected storm.

"Although in my heart, there is only you, but love is not everything"

We can not sacrifice everything just because of love. Learn to accept the fact, if you already fight for your love but still not get the blessings. Believe me there are still other love for you. Do pray to Allah and do solat istikharah.
                             

*Advice for myself and people who have the same problem.

Tuesday, December 11, 2012

Wanita & Perkahwinan Zaman Jahiliah

Hey, ada yang da kahwin or merancang untuk kahwin?
okay soalan yang tak ada kena mengena dengan isu yang aku nak ceritakan..hehehehe
Korang perasan tak zaman sekarang ni macam mundur balik pada zaman Jahiliah..nak tau kenapa? 
Sebab banyak orang zaman sekarang yang buat benda-benda ,acam orang Jahiliah buat dulu..
Jom  baca sat..Tapi aku lebih  fokus kepada isu wanita...
Dulu orang zaman Jahiliah sebelum kerasulan Rasulullah SAW, mereka tak ada peraturan hidup yang tetap, semua berdasar hawa nafsu mereka bak kata orang kita sekarang ni "ikut kepala sendiri" kan...
wanita pada zaman tu dipandang sangat rendah nilainya sebab itulah ada yang tanam anak perempuan hidup-hidup..<----zaman sekarang bukan saja baby girl, baby boy pun ada yang buang & bunuh. Wanita pada zaman Jahiliah hak masyarakat oleh itu wanita menjadi memuas nafsu para lelaki. 
Dah macam tu bebas dan sosial sangat, korang rasa ada perkahwinan tak or main serbu saja?

Hah...ada perkahwinan tapi dalam perkahwinan mereka ni tak ada peraturan or rukun or watever macam perkahwinan dalam Islam.. Antaranya perkahwinan zaman Jahiliah:

1.Biasa---> lelaki mendapatkan kebenaran bapa perempuan. Sama macam kita sekarang, jumpa mak bapa awek dulu baru kahwin cuma bezanya kat sini tak ada mahar dan saksi. Walaupun ada bapa perempuan yang minta bayaran pada zaman itu but bayaran itu tidak dikira sebagai mahar.

2. Istibdha---> Isteri yang baru dikahwini dan bersih dari haid akan dihantar kerumah orang-orang bangsawan untuk disetubuhi kerana mempercayai ia akan menghasilkan baka yang baik, bijak, cerdik dan blalalala...Selepasa tu, baru giliran suami yang sebenar.

3. al-mukhafah---> wanita berkahwin dengan ramai lelaki tapi tak lebih sepuluh. Kalau ada anak, dia akan tentukan siapa bapa baby tu.<---macam pelacur

4. al-Bughaya---> bagi wanita kuat nafsu, pasang sejenis bendera di depan rumahnya. Mana-mana lelaki yang mahu boleh datang kepadanya. Apabila mengandung, wanita tu akan bertemu kahin (bomoh) untuk menilik anak siapa yang dikandungkannya?<----pelacur...bohsia

5. mut'ah---> perkahwinan sementara yang ditetapkan jangka masanya selama mana yang mereka persetujui. Mazhab Syiah anggap ini sah walhal Islam mengharamkannya. Hadis Rasulullah bermaksud:
"Wahai manusia! Saya telah pernah mengizikan kamu kahwin muta'ah. Tetapi sekarang ketahuilah bahawa Allah telah mengharamkan sampai hari kiamat.  <---pernah dengar tak kawin kontrak??

6. Muhallil---> lelaki yang telah menalak tiga isterinya berkahwin dengan lelaki lain. Selepas itu, diceraikan oleh suami barunya untuk membolehkannya berkahwin dengan suami pertamanya. Hadis Rasulullah bermaksud: " Allah melaknat muhallil dan mehallalnya(bekas suami yang menyuruh orang menjadi muhallahnya"
Dalam bahasa mudah zaman sekarang adalah kawin "Cina Buta".<----sebab yang kahwin dengan bekas isteri itu cina yang buta. hahahaha(gurau) Aku sendiri tak tahu kenapa dinamakan cina buta.

7. Syighar---> pertukaran antara dua prang wali terhadap wanita jagaan masing-masing. Contoh, si A mengkahwinkan wanita jagaannya kepada si B dengan syarat si B mengkahwinkan wanita jagaannya kepada si A.

"Apabila engkau melihat sesuatu yang buruk periksalah pasti datangnya dari wanita' (syair arab Jahiliah)

Betapa rendahnya martabat seorang wanita sehinggakan fungsinya hanya untuk memuaskan nafsu lelaki semata-mata. Bertuahlah wanita zaman sekarang yang tidak lagi dipandang begitu hina seperti pada zaman Jahiliah tetapi sangat sedih bila ada juga wanita yang merendahkan martabat diri sendiri. 

"Disetiap kejayaan seorang lelaki pasti ada seorang wanita dibelakangnya"

Kata-kata yang sering kita dengar pada zaman ini..Hal ini menunjukkan wanita sememangnya mendapat tempat dalam masyarakat dan sudah punya peranan yang besar sehingga boleh membantu para lelaki untuk mencapai kejayaa. Wanita kini sudah tahu akan banyak ilmu dan memainkan peranan dalam pelbagai aspek politik, sosial mahupun ekonomi.

Sebagai wanita Islam, mari kita sama-sama menjaga maruah dan agama kita. Jangan lagi para wanita kini menjadi seperti pada zaman Jahiliah...

sekadar hiasan semata-mata
Assalamualaikum...