Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Friday, December 13, 2013

Product Review: Nivea Sparkling White Day Care

Nivea Sparkling White Day Care


Assalamualaikum my silent reader...so today I will write short review about this product. Look at the picture for more detail about the product..

Its been a year I didn't use an kind of product because I got really serious senssetive skin. I don't even use wash cleanser or cream.. I just drink Ferwhite everyday.. So few months ago, I bought this nivea cream..

For the first week, my face get really oily. I don't understand b/c it say that this product "oil control". I stop using on day but use in as my night cream..yeah b/c i dun put any cream on face during night and I want to know if its works better on night...I keep on using every night for 2 weeks..crap! pimples burst out and I have to cover it with BB cream.. I'm using Maybeline BB cream that time.

I guess nivea cream didn't works well with m skin.. Luckily I have my calamine lotion to treat my pimples.

What is so good about this cream..is that I only need small amount of it for my whole face..its really convenient.. I guess if I keep using it, I can use it for 5 months or a year. I stop put in on my face b/c my face getting more pimples. But its such a waste if I trow it in my dustbin. Rite?

hehehehe then I put on my heel..guess what? wow amazing..its works well. My heel getting softer and softer and become kinda pinky.. Unfortunately, I lost my nivea cream in hotel... and now I officially stop using nivea cream on m face or on my heel.. the end.

The key point is the Nivea Sparkling White Day Care Cream makes my face oily and I got lots of small pimples on face again. But its works well on my heel. BTW this cream cost me around RM25 only.

Thats all for today.. I'll write review about other product next time such as Maybeline's product (using it now), Vessaline lotion, Nuractor faudation, and etc.. #hug #smile #loveyaguys




Friday, November 22, 2013

My Lose Weight Regime 2013

Hi guys,

So today I wanna share about my regime on losing weight within 2 months. Actually 2 months is my short term goal. For my long-term goal, I just going to maintain my ideal body weight n stay fit, that i achieve in short-term goal and staying healthy. FYI, I am not obes, I just wanna feel more healthy, energetic, getting strong and get my body tone like a model..<---hahahaha really? YES!!!

I have started my regime this month (November 2013) like hell but still I am eating my fav food in low calories intake namely when i eat like burger, I cut it into 2 portion and I do not drink anything like soda or juice just water.

I do exercise everyday for at least 30 minutes and sometimes I did it for an hour and my body burning like crazy. But seriously guys, its feel great after sweating a lot. It will be hard for the first time but guys, please if you love yourself and wanna be a healthy person, you better WORK IT OUT! (Jullian, the Biggest Loser coach). Personally, i really high recommend you to Fitness blander channel on youtube. They have all kind of workout and you can choose whatever you like and better for you, started from low impact to high impact cardio workout, tonning and strenght.

Besides that, I also did Teabo workout. Its not merely for you to lost weight but also a martial art that you can use to protect yourself. Like fitness blander, doing Teabo I also burning and got sweat a lot like I'm take a bath with sweat.

Here's my timetable on how I track the effectiveness of my regime and some rules.

*not 45kg but 48KG

Lets WORK IT OUT!!!!
Assalammualaikum

Tuesday, October 15, 2013

Raya Aidiladha update

Psstt!!

Assalammualaikum and hi kat korang yang tengah baca ni..ermm da berhabuk semula blog ni akibat lama ditinggalkan..al-maklumlah kerja bertimbun-tinbum tak baru sekarang ada kesempatan nak update..kan cuti sempena Aidiladha.. 

Selamat hari raya korban!!! bha-bha sedang kalian sibuk menjamu selera dirumah sendiri mahupun rumah jiran-jiran..aku dan rakan-rakan yang berada diperantaun ini hanya mampu menjamu nasi goreng telur..Alhamdulillah di pagi raya macam ni ada yang tolong masakkan..

Tiada tempat yang hendak dilawat melain bilik member-member yang tak balik kampung.. ermm kalau di rumah tadi bolehlah aku menonton tv takpun keluar jalan dengan kawan-kawan.. di sini aku berkesemoatan mengupdate blog.. 

Pagi-pagi arad lagi mak da kol.. aq masih mamai..

Mak: "Hello, selamat hari raya. Apa ko buat nak?"
Me: "Selamat hari raya juga. Baru bangun tido ni"
Mak: "Na iyalah, jangan jalan ah!"

Perbualan yang tidak sampai 3-5minit aku kira.. yang paling penting pesan mak tu "jangan jalan". So, aku duduk sajalah dibilik ni sambil2 update sana sini.. Btw korang yang balik kampung tu or yang memang berada di kampung sambut raya korban dengan family, korang memang beruntung. Aku da masuk tahun ke-3 tak balik raya korban tapi aku tidak mahu complain sana sini. Inilah pengorbanan seorang student yang study di perantauan.. Bagi yang kerja diperantauan juga jangan bersedih..

Raya Aidilfitri kita balik kampung!!! hehehehe

Sebut raya kita horray!
Lembu dan kambing say no way!
Ayam dan itik start run away!
Aidiladha on the way!

cc to hak milik pelukis: Ijoi

Itu sajalah aku nak taip.. maaf zahir batin..selamat menjalankan ibadah korban...

Saturday, September 07, 2013

Update September

Hi guys,

update jap..lama menghilang sejak raya aritu..ermm bukan apa, aku sibuk menjadi salah satu warga PPSL menyambut kehadiran junior-junior baru ke USM. Tahniah adik-adik yang berjaya menjejakkan kaki ke Universiti APEX USM!!!!

 Seminggu selepas raya aku balik awal ke USM, banyak pengalaman aku perolehi. Kem training yang disediakan untuk kami benar-benar mempersiapkan diri kami menghadapi cabaran yang bakal menyusul.

Junior semua the best!! sporting giler2!! Hasilnya Desasiswa kami RESTU memenangi anugerah PPSL terbaik dan slogan terbaik. Sepanjang Program Pembimbing Siswa Lestari ini banyak yang aku perolehi e.g cara berkomunikasi berkesan, penyelesaian masalah, semangat bekerjasama dalam kumpulan dan lain-lain lagi. Berhadapan dengan manusia memang banyak cabarannya, pantas sahaja akan ada masalah-masalah yang dihadapi namun kami tetap tabah dan sabar menghadapi semuanya.

Sebaik sahaja selesai PPSL, kami and the geng PPSL pergi merilekskan diri. Semalam p main bowling and tengok wayang and makan kat kedai mamak Abu kat penang ni.

BTW, kami p tengok crita "RIDDICK", suggestion tuk korang yang pegi tengok..aku cadangkan korang batalkan sahaja niat tu. Cerita dia membosankan dan mengelirukan..ntah apa2 jak.. bila keluar panggung tu, aku terdengarlah keluhan-keluhan orang lain yang mengatakan mereka tertidur masa dalam panggung tu sama macam kami juga..huhuhuhuhu 



Wednesday, August 07, 2013

Malam Takbir

Argh! Berantakkan semuanya! Langsir yang aku pasang saat ini semuanya huru hara, tiada satupun yang betul aku pasang, ada yang terbalik dan ada juga yang saiz tak sama. Nyata jasad ku saja yang rancak bekerja tapi jiwa ku melayang terkenangkan hal semalam.

Semalam shopping bersama ibunya membuatkan aku kekok. Ya semestinya aku kekok, aku tak biasa dan pandai berpura-pura yang aku ni pandai layan orang. Apa yang mampu aku lakukan adalah menjadi diriku sendiri dan bersikap terbuka dengan ibunya.

Ibunya bagiku sama seperti ibuku, jika dilihat dari rupa paras mereka nampak sebaya, mungkin? Nasib saja aku dan kakak ku tak jadi pergi Tawau shopping baju raya, hikmahnya aku, dia dan ibu sama-sama keluar shopping buat pertama kalinya. Aku bangga sebab ibunya menerima aku dengan baik.

Ibunya bersungguh-sungguh membantu aku memilih baju raya yang sesuai untuk aku. Butik demi butik kami masuk masih tiada yang berkenan. Ada satu butik tu ada baju peplum dark blue, bagi aku dan dia baju tu cantik tapi ibunya tak berkenan. Aku ok jak.

Da nak 4pm akhirnya kami masuk butik peace, cari punya cari, ibunya dan dia berkenan dengan baju kurung moden ada sulaman lace warna pastel.

Masa fitting baju tu, ibunya siap tolong aku lagi. Finally kami bertiga suka dengan baju tu. Da pula, belum beli tudung. Sepanjang dalam kereta aku hanya membisu, bersuara hanya apabila diajak berbicara.

Da selesai beli tudung, kami gerak ke bazaar membeli kuih muih untuk bebuka. Aku hanya menidakkan apabila ditanya nak kuih mana satu. Ibunya pelik dengan tingkah ku, dia ingin aku memberitahu apa saja yang aku mahu makan. Tapi jujurnya aku memang tiasa selera makan kuih muih kat bazaar kecuali coklat. Erghh...

Bila da rapat dengan ibunya, aku jadi yakin aku akan menjadi sebahagian daripada keluarganya. Tapi aku sebenarnya masih ragu dengan hatinya. Hakikatnya sukar untuk kita percaya kali kedua bila sudah dilukakan.

Apapun aku harap lepas da harungi semua masalah-masalah hebat ni, hubungan kami akan jadi lebih baik.

Kiisah ini sebenarnya tentang hunting baju raya semalam tapi melalut jak lebih. Hehehehe

Tuesday, August 06, 2013

Bila Si Dia Sudah Ada Yang Punya


"Aku baru jak dapat taw tentang gfnya. Kata mereka perempuan tu budak kg Srijaya, cantik, putih, pakai tudung n muka baik. Pantas saja dia jatuh hati ngan perempuan tu. Aq kalah sebab walaupun aku putih tapi muka ku berparut ada jerawat. Tambah2 lagi aku memang xngam lgsg pakai tudung, tak terer nak pakai tapi aq pakai juga sebab aurat! Ternyata dia sama saja dengan lelaki lain yg pantang nampak pompuan lebih cantik dari gf sendiri.

Walau apa pun, parents dia maw dia bersama ngan aku. Ermm ni yg buat aq muskil. Apa dia kembali kat aku sebab dia masih sayang aku atau semata-mata sebab parents dia.

Tapi dia cakap dia da insaf dan menyesal dengan tindakannya. Everyone deserve second chance. Walaupun sebenarnya aq terluka tambahan lagi pompuan tu jauh lebih baik dari aku tapi aq masih mawkan dia. I need him! I'm suck without him!

Kesiannya diri ni bak tajuk lagu Hafiz Bahagiamu Deritaku.
Aq percaya setiap yg terjadi tu ada hikmahnya. Ini ujian Allah terhadap ku. Aq berdoa moga dia tidak lagi buat aku terluka. Cinta jarak jauh pastinya 90 peratus jadi macam ni.. Patutlah orang selalu nasihat syg n setia tu 50-50 masa couple. Tapi aq da terlanjur 100% sygkan dia. What to do? Sebesar mana pun salahnya, aq tetap maafkan."

Da abis baca kisah tu now jom intai tips bila si dia ada yang lain.

Dalam hubungan cinta jarak jauh sukar untuk kita tahu apa yang dilakukannya setiap hari, perubahan dirinya sukar diketahui kerna masing-masing berjauhan.

Komunikasi memainkan peranan penting. Kalau dulu setiap hari dia akan mesej or kol tapi tiba-tiba da jarang sangat nak contact. That's the clue, something must be wrong.

Bila dia reply mesej da tak semesra dulu, bz bz bz bz. Bila call banyak alasan, call dia tak sambut la, sambut pun hanya akan terasa macam dilayan dengan dingin. Mesej pun tanya satu jawab satu, nampak sangat tak nak mesej alasan bz.

Tup tup tup tiba-tiba lak dia minta dilupakan alasan orang tua tidak bersetuju sedangkan sebelum ni ok pula. Takpun alasan dia da tak ada rasa sayang kat korang. 99 percent sure dia sudah ada yang lain!

Dalam hubungan yang biasa pula berhati-hati bila dia sangat protective terhadap handphonenya. He never let you touch his hp? Be careful, tabahkan hati kerna pasti ada sesuatu yang disembunyikannya mungkin mesej atau gambar mereka. Nak pinjam kejap pun dia tak bagi, bila bagi pinjam dia ambik masa lama belek sana sini dulu kat hp tu baru bagi pinjam.

Dia da tak macam dulu excited bila nak jumpa kamu, pakai smart-smart. Ajak keluar pasti ada saja alasan diberi, penampilan pun da tak macam dulu smart giler.

Tingkah lakunya acuh tak acuh je nak balik cepat. Da tak ada apa sangat nak dibualkan. Kalau dulu dia sering buatmu tertawa dan rasa dilindungi tapi bila dia sudah ada yang lain pasti berlaku perubahan pada dirinya walaupun dia cuba berlagak biasa namun naluri hati terasa macam ada something wrong, beware guys.

That's it. If korang ada penunjuk yang lain, silalah share tanpa segan silu.

Monday, July 01, 2013

End of Semester 4

Hi guys, here is my story... ermm time pass so fast rite..*broken english sorry..I'm trying to improve my English..I hope u guys doesn't mind I wrote this in English.. :)

I do nothing much this year..I didn't join any big event like when I was first year..I didn't join International Fiesta Hokey anymore.. ouh forgot I just join that Malam Citra Bayu event. Other than that, I'm just went to my class, my room and libry doing my assignment n my stuff so on.... I also didn't jon any dinner this year..auchh I have prepared my dress for the dinner but I got sick and can't going out.. :( I know my life as University's student seem like boring... :( .. For me.. My second year in University ermmm "okaylah" i guess..

My assignment, ouhhh its better this semester.. For all course that I have been taken, guess what..I don't got an "A" for my History course, I just just don't get it..Why??? Only Islamic Studies I got "A" for my assignment..May Allah bless me.

My relationship with my BFF getting worst..In the past, we (five of us) always hang out until midnight together having fun,  karaoke, having lunch and dinner together, study and playing together but this semester we don't really seeing each other....

My exam..I believe I do well...just gonna wait and see how is the result.. I hope I don't get any "C" its really annoying guys...My dad really don't like "C".. For three semester in row I got one "C" in every semster..I really hope that in my forth semester I don't see any "C" anymore..

My weight..O my gosh!! I don't loss any weight.. My diet is not working..I think I'm gain weight lol.. My friend Justinah really know how to cook and I ended up eat a lots when she cooked for us..

Btw, tomorrow I'm going back to Sabah.. Its Exam celebration and summer time..erghh its always summer here in Malaysia!!! Yeah!! but..ermm I don't really like stay at home.. never mind...just forget it.. I'm gonna spent my one month and half at home..erghh..

Here, I wanna say thanks to Frendy for dropping me and my roommate to airport tomorrow morning.. :)  Ouh Frendy is just a friend..nothing more..I just know him yesterday...He is my friend's cousin and I got feeling that he is such a good person.. Gonna make him one of my BFF...

Another things is about segment that I have been sponsored..some of the winner I'm really sorry if u still didn't get your prize.. If post office return the parcel to my address..I promised that I sent it back to you guys.. I know some of u didn't get your prize b/c of technical issue such as wrong address and missing..For any segment that still running, please, kindly text me your segment winner if your segment already end okay dear...

Okay..IC checked! Ticket cheked! done!.. when I'm in Sabah, I can't post very often anymore..ermm my home didn't have internet network..and I'm quite lazy going to cyber cafe..

Not really for year but for a while :)








Sunday, June 16, 2013

Babyku si Kentang

Hi guys, jom baca tentang My Baby Kentang :)

My Baby Kentang
Kira-kira seminggu yang lalu, jiran sebelah bagi sebiji kentang..suruh masak but sampai sekarang kentang tu tak ada yang sentuh. Aku simpanlah dalam laci katil bersama-sama stock makanan yang lain...

Seminggu kemudian, kentang tu bertunas dan tersangatlah excited, baru tahu plak kentang bila disimpan lama dalam tempat gelap akan bertunas. Bestnya!!! Aku pun buat keputusan nak tanam kentang ni, bawa balik Sabah nanti 1 Julai ni. Roomate aq perli plak mentang-mentanglah aku balik naik MAS knok semualah maw dibawah balik. Hahahaha

Seriously, excited sangat..bila balik Sabah ni adalah aku ni bercucuk tanam dibelakang rumah. Nantikan update pasal My Baby Kentang ni okay :)

Tip penanaman from: TanamSendiri.com



Tuesday, June 11, 2013

Colors Code

Colors Code

Hex Code  Color  
#FFFFFF
#FFFFCC
#FFFF99
#FFFF66
#FFFF33
#FFFF00
#FFCCFF
#FFCCCC
#FFCC99
#FFCC66
#FFCC33
#FFCC00
#FF99FF
#FF99CC
#FF9999
#FF9966
#FF9933
#FF9900
#FF66FF
#FF66CC
#FF66CC
#FF6666
#FF6633
#FF6600
#FF33FF
#FF33CC
#FF3399
#FF3399
#FF3333
#FF3300
#FF00FF
#FF00CC
#FF0099
#FF0066
#FF0033
#FF0000

Hex CodeColor
#66FFFF
#66FFCC
#66FF99
#66FF66
#66FF33
#66FF00
#66CCFF
#66CCCC
#66CC99
#66CC66
#66CC33
#66CC00
#6699FF
#6699CC
#669999
#669966
#669933
#669900
#6666FF
#6666CC
#666699
#666666
#666633
#666600
#6633FF
#6633CC
#663399
#663366
#663333
#663300
#6600FF
#6600CC
#660099
#660066
#660033
#660000
Hex CodeColor
#CCFFFF
#CCFFCC
#CCFF99
#CCFF66
#CCFF33
#CCFF00
#CCCCFF
#CCCCCC
#CCCC99
#CCCC66
#CCCC33
#CCCC00
#CC99FF
#CC99CC
#CC9999
#CC9966
#CC9933
#CC9900
#CC66FF
#CC66CC
#CC6699
#CC6666
#CC6633
#CC6600
#CC33FF
#CC33CC
#CC3399
#CC3366
#CC3333
#CC3300
#CC00FF
#CC00CC
#CC0099
#CC0066
#CC0033
#CC0000

Hex CodeColor
#33FFFF
#33FFCC
#33FF99
#33FF66
#33FF33
#33FF00
#33CCFF
#33CCCC
#33CC99
#33CC66
#33CC33
#33CC00
#3399FF
#3399CC
#339999
#339966
#339933
#339900
#3366FF
#3366CC
#336699
#336666
#336633
#336600
#3333FF
#3333CC
#333399
#333366
#333333
#333300
#3300FF
#3300CC
#330099
#330066
#330033
#330000
Hex CodeColor
#99FFFF
#99FFCC
#99FF99
#99FF66
#99FF33
#99FF00
#99CCFF
#99CCCC
#99CC99
#99CC66
#99CC33
#99CC00
#9999FF
#9999CC
#999999
#999966
#999933
#999900
#9966FF
#9966CC
#996699
#996666
#996633
#996600
#9933FF
#9933CC
#993399
#993366
#993333
#993300
#9900FF
#9900CC
#990099
#990066
#990033
#990000

Hex CodeColor
#00FFFF
#00FFCC
#00FF99
#00FF66
#00FF33
#00FF00
#00CCFFDeepSkyBlue
#00CCCC
#00CC99
#00CC66
#00CC33
#00CC00
#0099FF
#0099CC
#009999DarkCyan
#009966Teal
#009933
#009900Green
#0066FF
#0066CC
#006699
#006666
#006633
#006600Dark Green
#0033FF
#0033CC
#003399
#003366
#003333
#003300
#0000FFBlue
#0000CCMed. Blue
#000099Dark Blue
#000066Navy
#000033
#000000Black

Sunday, June 09, 2013

Can you escape fate?

“A feeling struck me one fine day that people call ‘love’,
Before that my life was empty, all I had was loneliness and sorrow…
I loved the way it felt being with him, for I felt up above,
Now everything was complete and nothing remained hollow…

That person who cupid made me fall for, 
I loved him with all I had, a true heart and a pure soul…
I thought I achieved the meaning of life, never did I felt so glad,
But when he left me amidst a chaos, I had no one with me to console…
I cried, it hurt, I wept and screamed, everyone called me ‘mad’,
And still I wonder if in my life, that actually was his role…

But a string still binds me to my past of untold vow,
Some unsaid promises that linger between us even now,
Although I don’t know where he went after that fateful day…
I still try to convince myself every day, I know how,
Each moment has been tough, each day a new challenge…
Each hour passed as if it was my heart that always allowed,
One more day to live without him, one more day to cherish…
One more day to spend without the love of my life somehow,
But he doesn’t know that one day, the girl herself would perish…
Who loved him and lived each day of her life in his wait,
For the man who never returned, for the man who wasn’t in her fate…” 



― Mehek BassiChained: Can you escape fate?

Wednesday, June 05, 2013

Terima Kasih BKNS

I would like to thanks BKNS for my return airplanes tiket, begegar tengok total MYR 3178.. paham2 la orang selalu naik flight murah ni tiba2 dpt naik yg mahal2.excited. Biasanya naik flight dlm MYR500 jak, itupun return. Pada rakan2 yg lain jangan putus asa apply BKNS.. semoga ini menjadi dorongan untuk kamu supaya tidak asa. apply selagi kamu mC d U..walaupun permohonan yg lalu gagal.. apply lagi...apply smpai lebam..Alhamdulillah tidaklah susah my mom fikirkan tiket ku pulang balik mcm sem2 yg lalu..Pernah satu sem tu, kami kering sangat. Perniagaan my mom kurang baik time tu and my mom susah hati mana nak cari duit buat tambang aku balik ke USM. Kali ni my mom tak payah susah lagi sebab BKNS ada sudah dapat membantu anakmu ini. Terima Kasih BKNS ^^!





Jangan Putus Asa korang..Sabahan yg study d U n belum mohon or gagal memohon..jangan lupa nanti apply BKNS di tahun akan datang



Sunday, June 02, 2013

My First Give Away

Jom support 1st GA DuNia AquaZs88
klik banner to join k :)


Saya pilih celcom top up RM10

Tamat 8 June 2013

Friday, May 31, 2013

Promosi tapak iklan untuk disewa

Assalammualaikum & hi guys, 

Korang tahu tak harini merupakan hari tanpa tembakau sedunia?
betul ke ni tau or baru tahu sebab Wilma bagitau??
So, lets ban Tobacco advertising, promotion & sponsorship
"LETS FREE OURSELF FROM TABACCO"


Sempena dengan itu Wilma buat promosi tapak iklan free untuk sebulan, ada tiga tempat lagi.
First come first serve!
Nak tak? If nak sila tinggalkan alamat fb korang kat bawah ni k untuk perbincangan lanjut.
Chewahh..meeting2x gtu dulu..


Selamat berblogging semua ^^!

Anime Freak: Occult Academy

Hi guys,

I know that I should have study now but I ended up updating about anime here in my blog..huhuhuhu exam da dekat tapi mood nak study tak sampai lagi tu pasailah p tonton Occult Academy kat web AnimePlus. Mula-mula ingatkan anime ni seram..rupa-rupanya lucu pun ada. Saya tengok saja-saja..biasanya saya hanya tengok anime yang berkisar tentang "school" "musical" "adventure" "romance" "comedy". kali ni terlayan pula genre fantasi dan misteri, memang mengarut habislah bila genre fantasi..hehehehe bagi saya genre yang macam ni tidak sesuai ditonton oleh kanak-kanak bawah umur, nanti boleh terpengaruh pula dengan ideologi dan teori-teori dalam anime ni.



So, mari baca sinopsis ringkas tentang Occult Academy ni.

"Maya merupakan anak kepada bekas pengetua Waldstein Academy. Maya telah kembali ke Academy tersebut menggantikan tempat bapa nya sebagai pengetua pada usia yang muda dan hajatnya adalah untuk memusnah Academy tersebut. Rancangannya terganggu dengan kehadiran Fumiaki dan mengetahui tentang kemusnahan yang akan terjadi daripada Fumiaki.  

Dikatakan pada tahun 2012 dunia ini akan diperintah oleh makluk asing dan untuk menyelamat dunia, agent masa no. 6 iaitu Fumiaki telah dihantar ke masa lampau pada tahun 1999 untuk menghalang hal tersebut daripada berlaku dengan memusnahkan kunci Nostradamus. . 

Fumiaki akhirnya bekerjasama dengan Maya mencari kunci tersebut. Dalam usaha mencari kunci  tersebut, agent masa dibekalkan dengan telephone bimbit rekaan khas yang dapat membantu menyiasat kejadian-kejadian ghaib."



Friday, May 17, 2013

Happy Teacher's Day

ermm I dun know how to express my grateful to all my teachers.. Long time ago I'm not that kind of student that smart..Since I was kindergarden I always got five last place in the class. I'm so dumb that time, the only thing that I can score and pass are only Bahasa Melayu and Bahasa Inggeris..

enough with that, let me tell you about my high school teachers.

poyolah plak tulis dalam bahasa Inggeris..hehehehe

Cikgu Masni (Sejarah)

Walaupun cg Masni jarang masuk kelas disebabkan kekangan2 tertentu tapi tiap kali  masuk, kelas padat dengan curahan ilmu dan teknik-teknik menjawab exam. Kebanyakan student akan skor subjek sejarah. Ramalannya tentang exam jarang sekali meleset. Cg Masni juga sering kali memberi nasihat tentang kehidupan. Pengalaman yang pernah dia lalui, Beliau tak pernah lupa mengingat kami tentang hal-hal agama. Cg Masni keluaran USM. Kerana dia jugalah aku semangat masuk USM. Cg Masni tak lokek, seorang yang pemurah walaupun mukanya agak "garang" heheh tegas bha tu. Ketika aku tingkatan 6, aku menghadapi masalah-masalah kewangan sehingga aku terpaksa turun kerja part time tiap hari minggu kat kedai ubat cina pak cik aku. Cg Masni sering kali memberi wang saku kepada ku. Ketika ini tidak banyak yang aku boleh lakukan untuk membalas jasa baiknya. namun aku tak pena lupa apa yang cg telah berikan kepada ku. Terima Kasih Cg Masni.

Cikgu Shamin ( Sejarah AKA Guru Kelas)

Cg Shamin seorang yang memahami..kalau boleh setiap masalah pelajar tu dia maw setelkan.. Cg Shamin juga seorang yang low profil... Guru paling banyak menderma untuk klas kami time jamuan..heheh guru kelas kot.. selalu juga bagi nasihat dan paling aku suka secara personal bila dia menceritakan tentang perjalanan hidupnya menjadi seorang muslim. Walaupun banyak cabaran yang dihadapinya namun tetap pendiriannya menjadi seorang muslim.

Cikgu Ju (Pengajian Am 1)

Setiap hari penampilannya menjadi fokus utama. Cg Ju sangat fashionista, kata-katanya tajam menusuk sanubari tapi itu semua untuk kebaikan kami semua. Cg Ju juga seorang yang pemurah dan lucu bila mengenakan student yang lain. Cikgu Ju suka pink. Pantang dia bila ada yang anti-Pink..huhuhuhu

Cikgu Akhsan ( PAM 2)

Cikgu Akhsan seorang yang sempoi. Dia tak marah... :) Rilekss....Kelas dia pun enjoy, no pressure. Ohh cg Akhsan juga keluaran USM. Dia suka sebut "OUT" bila ada yg salah buat graph.

Cikgu Garsia (Ekonomi Mikro)

Cg Garsia orangnya sangat aktive, sangat bersemangat dan jarang sekali skip kelas. Cg Garsia sampai satu tahap berasa sangat sedih bila markah kami ekonomi semua rendah-rendah tak seperti yang dia jangkakan.. Dia sangat geram bila soalan senang pun kami tak dapat nak jawab. ermm bagi aku cg Garsia ni agak agresif dalam pengajar...dia mahu kami skor jak bha tu, tak mahu kami gagal exam.. juga keluaran USM

Cikgu Sarenah ( BM 2)

Kami sering meniru gaya cg Sarenah bertutur. Ada sesuatu yang unik..huhuhuh biarlah jadi rahsia kami. Walaupun cg Sarenah nampak lembut tapi selalu juga marah sebab banyak yang tak buat kerja sekolah dan tak fokus dalam kelas, ada yg tidur, ada juga yang buat hal sendiri.

Cikgu Rosni (BM 1)

Walaupun dia dingin tapi oklah..

Cikgu Raihan (MUET)

Dari bangunan sebelah da boleh dengar suara cg Raihan. Huhuhuhu bingit kot, nada suaranya tinggi bukan bermaksud dia marah begitu juga bila dia menengking. My English improved a lot.. Thanks teacher. Teringat dulu masa result SPM keluar, cg raihan peluk aku sebab skor A subjek dia. Sangat terharu time tu...

Cikgu Zaini (Ekonomi Makro)

Ermm bolehlah.. *time untuk aku tidur.. hahaha sangat suka bila dia tak masuk kelas.. *jahatnya la aq ni.. jujurnya aq fokus bha dalam kelasnya walaupun ngantok sgt2...*padahal tidur sudahpun..

Cikgu Suhana (Matematik)

Karena mu cg Suhana aq pandai dan skor A matematik moden SPM.. Untuk pertama kalinya sepanjang aku form 5 aq tak pernah gagal maths. Bulan ke bulan semakin meningkat. CG suhana terer kot ajar Maths.

Sir Soo (Kimia)

Sir Soo juga tak pernah marah...seorang yang sangat disiplin tentang masa. On time masuk and keluar kelas. ermm teringat kali pertama dia masuk kami, gelak kot..huhuh biarlah jadi rahsia juga apa yang lucu..hehehehe

Cg Shamrin ( Add Maths)

hehehe aq malas kelas dia tapi bukan malas kat dia.. aku malas sebab aku mang tak ble nak skor add maths... sorry cg..  Cg Shamrin semua tentang Add Math plus garang jugalah.. Nasib baik lulus jugalah Add Math walaupun skor E..hahahaha

Kesimpulannya semua cikgu aq best2 sampai yang bangang macam aku ni boleh transform jadi "smart kid"
Trust me, I was nothing before. Tapi nasihat dan dorongan cg2 semua aq akhirnya berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.. Cerita-cerita dari guru-guru tentang kehidupan di U menaikkan semangat ku untuk skor dalam STPM, nak masuk U la katakan..

Kepada barisan guru-guru Sekolah Menangah Bugaya khususnya guru-guru Tingkatan 6 tahun 2009/2010,Terima Kasih cikgu ^^!
Tak lupa kepada guru-guru tadika, sekolah rendah dan menangah, terima Kasih juga...

Kepada semua guru-guru...

Selamat Hari Guru







Wednesday, May 15, 2013

USM: My Interview "PPSL" and TIps

"Keluar balik, masuk macam tak ada adap!"

Da kena, interview tak mula lagi awal-awal da kena hentam. huhuhu muka tegang je panel ni..rileks ah.. Aku dengan muka siap senyum manis lagi keluar dari bilik tu. Bagi aq tu semua psiko jek, da nama interview mestinya dorang nak kerjakan n psiko berabis punya..

Tersengih-sengih keluar then masuk balik dengan beri salam. Setiap seorang pula tu bagi salam, ha ambik 10 orang bagi salam. Ada  student tu hampir-hampir nak duduk..

"Sapa swuh duduk?"

Tada..kena lagi.. nasib aq tak duduk lagi..berdiri sambil senyum2.. aku bukan apa, bila da nervous gila menjadi-jadi senyuman ku sampai ke telinga..<---Tips tu, bila nervous senyumlah, positifkan diri takpun gerak-gerakkan badan sikit hilangkan nervous tu...bertenang

"ha silakan duduk"

fuh gila tense muka dorang ni....Intro tu salah seorang panel siap speaking2 lagi..

"Introduce yourself, why are here and why we should pick u as PPSL, any volunteer"

Tudia, aq tak ready jadi orang pertama yang diinterview.. nak tengok n kaji dulu cara dorang ni..M dulu bak kata Saiful Apek..

Da sampai giliran aku..che speaking la knok..aq tak abis senyum, jari jemari ku, aku gengamlah, aku urut2lah, pukul2 paha n macam-macam aku buat supaya nervous aku ni hilang.


"Assalammualaikum and very good afternoon, I'm Wilma Bt Talib, second year student, from school of Humanities and I'm here because I want to become PPSL. If u look at my..ah." alamak lupa plak apa dalam bahasa Inggeris borong..erghh spoil

"form" kata panel manis bertudung bawal ku cuba membantu ku

"ya in my form, you can look that I'm lack in experience that's why I want to become PPSL to improve my skill. I'm quiet nervous now but actually I'm really good in communication.

"Orang mana?" da mencelah da, aq tak abis nak intro lagi.. banyak lagi nak lobi ni..huhuhu

"Sabah" Jawab ku selamba

"Anak Kampung satu" kata panel yang paling banyak bertanya dalam bilik ni..kuat sangat kenakan student yang datang interview..psiko kuat kot..

"ha, apa?" aq terkial-kial kurang mengerti apa yang dimaksudkannya, aq berpaling pada rakan ku kat sebelah "apa tu knok?"

"nyanyi lagu anak kampung" kata panel banyak tanya tu lalu panel-panel yang lain ketawa macam suka jak maw dengar aku nyanyi. Well I dun really mind actually...Menyanyi jak kot..mang hobi aku berkaraoke gtu..kaki karoks kot

"Boleh boleh boleh" Kataku dengan penuh semangat. Haru biru bilik tu dengan ketawa mereka macam tak percaya aku sahut cabaran drg. Na ambik ko!

"Ah in addition, I'm a confident person" hahah hantam kasi sama dia.. Bingit lagi bilik tu dengan hamburan gelak tawa mereka.. huhuhuhu

"ok saya mula nanyi 123..Tiada kereta ku bawa kau jalan-jalan, rumah ku tiada, adapun bapa punya. Apa lagi belanja mahu beli berlian kahwin sama kamu....." aku nanyi dengan confident level yang paling tinggi siap gerak-gerak badan lagi.. Hobi aku kot singing walaupun lah suara tak ble nak bla..

Satu bilik tu enjoy abis..mula-mula tadi punya tense n pressure..

"Kenapa tak apply sem lalu?" Panel bertudung bawal tu mengutarakan soalan kepada ku.

"Actually I booked tiket early last year that's why la can't join, but this time I didn't book yet, I booked it later.

"oooh ok" balasnya sambil senyum-senyum. Aku mang tak putus senyum sejak masuk bilik interview tu.

Tu jak part aku.. sebenarnya aq tak puaslah, kecuali aku n member aku, 8 student yang lain macam-macam kena hentam kenapa gila2 nak join, ada kelebihan apa, diarahkan jadi MC protokol, bagi arahan n macam-macamlah soalan-soalan penyelesaian masalah sampai ada yang tak dapat nak jawab, nak jak aku tolong jawabkan tapi nanti kan aq jadi spotlight..hahahaha *over nampak..

Student yg dibagi peluang kedua tu masih buntuh, akhirnya aku ditawarkan untuk membantunya, student tu diminta nanyi lagu PPSL, lagu PRU,hahah ni yg tak ble bla...dia tak taw, then dia dimintalah nyanyi lagu apa pun dia taw tapi dia ermm... Aku pun tolonglah temankan dia nyanyi lagu Kosong by Njawa..

Macam-macam karena orang yang menginterview dan yang diinterview...

Rileks..dun worry..huhuhu
Akhir sekali, bahagian penutup, panel pun menjelaskan kenapa mereka bertindak sedmikian, uji macam, hentam sana sini, dorang nak tengok bagaimana ketahanan diri kami ni bila berhadapan situasi sedemikian, bagaimana kami mempertahankan diri, mampu tak atasi semua tekanan ni dan  panel tu cakap lagi jadi PPSL mesti "SPORTING"

So, menurut korang aq ni sporting tak?...

Tips nak pegi interview by me:

1. Prepare yourself. Maksudnya bersedia, siapkan diri dengan isu-isu semasa, tahu tentang kerja, jawatan, lagu tema bagai kena tahu juga kang disuruh nyanyi tak la gagap.. orang-orang besar dalam jabatan tu dan kementerian-kementerian dalam negara kita kena ambik tahu juga. gelaran-gelaran orang2 kenamaaan..n banyak lagilah.. Prepare n be sensetive terhadap isu-isu semasa.

2. Confident. I know some question tu macam susah jak jawab.. kuncinya confident je jawab..xkisahlah salah or betul..tambah-tambah lagi if berkaitan tentang pendapat. Then setiap kata yang kelaur dari mulut tu mesti jelas dan menyakinkan, Nanti tak payahlah orang yang nak interview korang tu dok ulang banyak kali soalan.

3. Always smile. It can boost your confident level. and korang akan memaparkan first impersion yang baik. Jangan muka tegang2.

4. Defend yourself. Time interview ni orang nak hentam-hentam kita. Semua yang kita cakap akan dibantah and dipersoalkan. Dont worry, tak akan kena saman pertahankan diri dan idea anda. Drg psiko je lebih actually.

5. Be yourself. Dun overacting..huhuhu ada orang macam ni, nak dapat punya pasal..

6. Appearance. I know sometimes appearence doesn't show your true colors but at least we shoul respect the term of "INTERVIEW" pakai sopan noh, jangan nak seksi seksa. hehehe Aq tadi interview pun tak pakai baju formal pun.. ada sebab, aq lupa arini nak g interview padahal semalam tu da mempersiapkan diri kot.

7. Tawakal. :)

Thats all. Aku nak bertawakal ni. Keputusan interview jadi PPSL ini akan dimaklumkan melalu sms... Syukur kepada Allah SWT, interview aq dan member aku tadi okay, baik-baik saja malah superb!

*PPSL-Pembimbing Program Siswa Lestari



Monday, May 13, 2013

Sketsa di Rumah: Astro

I miss that feeling when I watching Invicible Youth, Dream Team, 1 Day 2 Night and Happy Together. I was laughing until my stomach hurt a lot.. I feel the joyful and nothing no worry..hilang stress deh..



Everytime when I get home from school, I will open KBS channel and eat infront of the tv..yeah I know people always do like that including myself. Its the only things that I love to do after school..watching KBS channel..

Sometimes my dad watching tv when I get home..and I will..

"Pang, channel 301 bha..ada bagus main sekarang"

Then my dad will throw away remote control..hahahaha sound ganas rite.. but when he really enjoy watching that channel and I come disturbing him..tada..

"maw kamu saja taikut"<---lempar remote control

His favourite channel AXN, Historical channel and semualah channel2 orang potih ni dia suka..
We become best friend when watching AXN channel together..huhuhuhu CSI specially



But i dun care as long as I can watch my KBS... hahahaha because my dad look like a lion but actually he kind heart..

In the evening my dad will scold me, he will scream from the kitchen, sometimes from bawah kolong(bawah rumah)...he always lepak there I dun know what he doing.. tukang ntah apa2 jak..

"Wilma kasi matilah tv tu dari tadi hidup!"

My sister also argue with me about channel..she is more into Indonesia channel like Pelangi and Bintang.. erghh I'm sick with Indonesia drama..annoying..

"Tukar channel la bha, ndak bagus juga tu critanya, lagipun ada ulangan juga"

That way I persuade my sis.. she also sometimes will give up on me and change the channel but sometimes she will get mad like..

"maw kau saja diikut, tiada ulangan kok ni!"

ermmm but most of the time she will give up and give the remote control to me..huhuhu



Anak buah I? No need to tell la..they will cry when I change channel on the time they where watching Ceria, Dand Disney.. hahaha but...

"DO I CARE?"


In the night, my mom will come.. o she is enterpeneur.. I said it.. because she used to sell my kind of things in her lifetime.. at this time she selling breads. But now she is retired.. After dine, all my family will be sitting together watching tv.. This part, I always argue with my mom..She want Zee channel but me, I want KBS channel.. we always fighting and argue about channel.



I wont change the channel until my dad angry..huhuhu if hindustan that night interesting, I will join watching but if not.. I wait until my mom sleeping and I quietly change channel..

Always every night, the tv watching me not me watching tv..means "sleeping while the tv still on" and my parents always angry about it.. its about "BIL ELEKTRIK"




Sunday, May 12, 2013

Ni resipi apam ke pankek? ehh tu sma ja ka?

ermm da berapa hari ni tak post kat blog.. tahu, tak ada yang ternanti-nanti post kita ni..huhuhuhu
korang biasa tak masak then makan masakan sendiri pastu terasa nak muntah? Hah nilah yang sedang aku rasa ni.. petang tadi eksan la sangat nak masak pankek bagai.. mula tu nak masak apam kampung..da tinggal kat bandar ni tukaq ah nama pankek..hahahah*menyampah plak kn..
Siap akak kat kg lagi tya nak masak mcm na..

"Kak masak apam campur tepung dan gula ja kan?"
"Ya campur gula sidit jak nanti apam ko jadi keras kalau letak banyak"
"ok, bye!"
"gula sikit jak taw, campur telur dan serbuk penaik kalau ada"
"tak ada, xpala gula dan tepung jak, k bye!"
"gula sikit jak taw"

alahai kakak aku ni berapa da maw bagitaw gula sikit jak.. dan seterusnya aku dengan lagaknya pandai masak.. aku gaul2 tepung tu sesuai dengan air yang cukup-cukup, gula plak.. kakak aq ckp sikit jak, banyak kali penekanan plak tu.. pegilah aq ambik gula letak secubit dua.. da rasa adunan tu ngam.. shhhhhsss aq jatuhkan dalam kuali yang minyaknya agak banyak..lupa masak apam tak boleh banyak minyak smpailah kawan aku seekor tu tegur pasal minyak.. siap letak nestum lagi..ha mabik ko penambah rasa pankek nestum.. hahahaha da masak tu, jadilah roomate aku ni tukang rasa.. tawar kot..da planta sikit kat atas baru ada rasa..

Memandangkan tawar, aku tambah gula 2 sudu kat adunan tepung yang tak seberapa tu.. sedap juga campur nestu,..hahahaha ambik nestum campur lagi kat adunan apam tu.. Memang betul-betul pankek nestumlah.. ketal kot..nak potong pun susah..kena guna gigi..hahahah

Dekat sejam baru abis masak 4 ketul jak pun tapi lama macam tengah bake cake plak.. erghh tak abis makan pn pankek tu.. kena buang lagi, bukan membazir tapi mang xble nak makan.. sekarang ni pun rasa mual-mual nak muntah..tolong... tu ah masak main campur aduk sesuka hati..

Bagi aq memasak ni merupakan satu experiment.. Ni kali pertama masak benda ni.. xberapa nak menjadi..tak apa, fail sekali bukan bermakna akan fail lagi..kan ini experiment.. lama-lama nanti pandailah aku masak kans... macam mak cik aku skolah tinggi-tinggi bila kahwin tak taw masak but tiba-tiba pandai masak..nampak tak keajaiban bila da nikah tu? Yg tak pandai masak boleh jadi chef... hahahah percaya tak?

Itu sajalah.. nak rehat..perut buat hal..mungkin banyak sgt campur planta tadi..tak pn mesti gara-gara nestum tu..erghhh T.T.. t next time nak google cara buat apam AKA pankek ker...hahahha nak buat yang macam ni plak

nampak mcm sedap..yummy
Pankek dan apam benda yang sama