Ongoing Promotion

Kesayangan Beta

Friday, February 20, 2015

Travelog: 3 Pulau

Bermula pengembaraan ke 3 pulau popular di Semporna sebaik sahaja Fida dan Fana menjejak kaki ke bumi Sabah..
Let's Go!!!
Bajet weolls tuk 3 Pulau ni RM68 seorang
Pulau pertama kita orang jejak pagi tu Pulau Bohey Dulang, pergi hiking bukit Bohey Dulang.
serius uolls panoramanya sangat DEABAK!!! Ketinggi 600meter kami tawan dalam masa yang singkat..kami?? rasanya saya jak kot..hahaha yang lain tinggal dibelakang..




Yuhuu tengok wa jugalah yang smapai dulu di puncak, trus dengan semangat snap pic..hahahaha


Ramai gila uolls kat atas ni..macam-macam orang ada..ooo depa panggil wa "adik gopro" 
hahahaha pun boleh wahai abag guide yang kitaorg kena bayar RM50..oooh lupa nak naik sini nanti kena daftar dulu kat bawah tu baru boleh naik ditemani seorang guide..






Pulau kedua kami p is Pulau Maiga..yang menarik dengan Pulau Maiga ni is pasir dia yang panjang sampai boleh menghubungkan dua pulau yang bersebelahan aku kira..yelah air cetek mah..pasir dia putih sangat, air pun bersih...



nampak tak laut tu dibahagi dek pasir tu..cantik uollss..


Pulau terakhir kami p is Pulau Sibuun. Pulau ni tempat popular snorkeling selain pulau Mabul dan Pulau Sipadan.. banyak gambar tapi ermm malas nak upload banyak2 nanti loading lama plak blog ni... its Oja below!!! uolls nak snorkeling kat pulau Sibuun ni kena ada permit taw..so sebelum p sini apply dulu permit..but if korang ambik pakej kat sgent2 yang melambak di Semporna tu maka tak payah korang susah2 nak apply permit..depa akan settlekan..


Dalam sehari tiga pulau selesai dijelajah..ooo kami tak ambik agent..kami share2 10 orang then sewa bot, bayar guide (Bohey Dulang), sewa alat2 snorkeling (melambak kat pekan semporna tu agent pelancongan yang boleh bagi sewa alatan depa walaupun korang tak ambik pakaej kat depa), makan bawa sendiri (if korang ambik agent makan sekali kot, tak tawlah)

That's all...sambung lagi cerita destinasi lain pula...

2 comments:

  1. Hi :)
    Nk tanya. Uols naik bot tu dari jetty mana ye?
    Berapa jam trip 3 pulau tu? Thanks

    ReplyDelete
  2. Awesome pictures! I want to visit Bohey Dulang, Sibuan, Maiga and some other islands there next January...

    ReplyDelete